Kosár

A kosarad üres

Te tudod, milyen porozitású a hajad? Így derítsd ki és ápold ennek megfelelően!

Úgy érzed, eleget törődsz a hajaddal, igyekszel vigyázni is rá, mégsem látod a kívánt eredményt? Ne aggódj, nem vagy egyedül: lehet, hogy nem is hallottál még róla, de a hajad porozitása az egyik legfontosabb tényező, amit ismerned kell a hatékony hajápolási rutin kialakításához. Most egy olyan tesztet mutatunk, melynek segítségével egyszerűen megállapíthatod azt, hogy a Te hajad melyik kategóriába tartozik és eláruljuk azt is, hogyan gondoskodj róla ennek megfelelően!


Mi is az a hajporozitás?

Kezdjük az alapokkal: a hajporozitás egyike azon számos mutatónak, melyekkel a haj egészségi állapotát, textúráját és típusát írjuk le. Arra vonatkozik, hogy a haj milyen mértékben képes nedvességet beszívni és megtartani. Ennek függvényében három típusú - alacsony, közepes és magas porozitású - hajat különböztetünk meg.


Nézzük is először, hogy hogyan tudod a leggyorsabban megállapítani, hogy a Tiéd hová sorolható be!


A pohár teszt

Talán a legelterjedtebb és legmegbízhatóbb porozitás-teszt a következő: fogj egy szál hajat és tölts meg egy átlátszó poharat vízzel. Dobd bele a hajszálat, és figyeld, hogyan viselkedik:


Ha a hajszál a víz tetején marad, akkor alacsony;

Ha valahol a víz közepén úszkál, akkor közepes;

Ha pedig egyből a pohár aljára süllyed, akkor magas porozitású a hajad.


Ha alacsony porozitású a hajad...

Az ilyen típusú haj esetében a haj belső szerkezetét védelmező külső réteg, az úgynevezett kutikulák szorosan összezártak – ebből következik, hogy a víz és az ápolók is nehezen szívódnak fel. Tulajdonképpen ez a haj legegészségesebb állapota, ugyanakkor fontos a megfelelő ápolás ahhoz, hogy ne érezd száraznak.


Mivel az ilyen haj a leghajlamosabb a termékek és a mindennapi kosz felgyülemlésére, fontos, hogy legalább heti 1-2 alkalommal tisztítsd meg egy szulfát-mentes samponnal, ami nem szárítja a hajad és nem is von el túl sok nedvességet belőle.


A samponod után pedig minden alkalommal hidratálj is, ezért soha ne hagyd ki a kondicionálót sem. A tápláló maszkot pedig elég, ha két-három hetente alkalmazod a sampon után, de a kondicionáló előtt (ilyenkor nyitottak leginkább a kutikulák).


Ha normál porozitású a hajad...

A közepes, vagy normál porozitású hajról talán a legkönnyebb gondoskodni, mert a külső réteg kellőképp nyitott ahhoz, hogy behatoljanak a tápanyagok, de még nem annyira, hogy a haj túlzottan kezelhetetlenné váljon. Annak érdekében, hogy megőrizd ezt az állapotot, először is fontos, hogy vigyázz a hajadra, tehát tartózkodj a túl gyakori, túl magas hőn történő hajformázástól.


Ami pedig a hajápolást illeti: tartsd a Neked legkényelmesebb rutint, tehát mosd annyiszor, ahányszor szükségesnek érzed és nagyjából két hetente végezz el egy teljes, samponból, maszkból és kondicionálóból álló kezelést is.


Ha magas porozitású a hajad...

A magas porozitású hajat nagyjából úgy kell elképzelned, mint egy szivacsot, ami szó szerint csak úgy szívja magába a nedvességet. Sajnos könnyen lehet, hogy a kutikulák azért váltak nyitottá, mert a hajad a festés vagy a túlzott hő hatására már megsérült. Ha hidegben extrém száraznak, párás időben pedig kócosnak, kezelhetetlennek érzed a tincseidet, akkor is gyanús, hogy ezzel a típussal van dolgod.


Az ilyen hajnak van szüksége a legtöbb táplálásra: ha magas porozitású hajad van, nagyon fontos, hogy keratint és selyem proteint tartalmazó termékeket használj, amik segítenek biztosítani a regeneráláshoz szükséges tápanyagokat. A kondicionálót a szokásosnál több ideig is bent hagyhatod, a maszkot pedig akár hetente is használhatod, ha úgy érzed, igényli a hajad.


Pro-tipp: magas porozitású haj mosásánál használj langyos, vagy hűvös vizet, mert ez segíti a lemezkék bezáródását, hogy a hajad több nedvességet és tápanyagot tudjon felvenni.Talán még Te sem hallottál sokat a hajporozitásról, de megnyugtatunk: nincs jó vagy rossz hajtípus, csupán fontos, hogy minél jobban ismerd a sajátodat ahhoz, hogy a lehető legjobbat hozd ki belőle. A SilkyWay hajregeneráló termékcsaládját úgy alkottuk meg, hogy minden típusú haj számára felépíthető legyen velük az ideális rutin. A Tiéd melyik kategóriába tartozik?

SZEREZD BE A LEGKERESETTEBB TERMÉKEINK

Szerezd Be A 

legkeresettebb Termékeink